ΑΦΙΣΕΣ

Οι Δήμοι Τρικάλων και Πύλης PDF Εκτύπωση E-mail

Thumbnail image

Ο νομός Τρικάλων έχει έκταση 3.389 τμ, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο πληθυσμός του βάση της τελευταίας απογραφής του 2011 είναι 129.700 κάτοικοι. Απαρτίζεται από 4 καλλικρατικούς δήμους, το Δήμο Τρικάλων με πληθυσμό 80.900 κατοίκους, το Δήμο Πύλης με 14.210 κατοίκους, το Δήμο Καλαμπάκας και το Δήμο Φαρκαδόνας.

Ο καταπράσινος εύφορος κάμπος από τη μια και τα πανέμορφα αλπικά τοπία με τα γάργαρα νερά στον ορεινό όγκο, σε συνδυασμό με τα μοναδικά στον κόσμο Μετέωρα, τα ανεκτίμητης αξίας μεταβυζαντινά μνημεία και τα ανεπανάληπτης τεχνικής, τοξωτά γεφύρια, καθιστούν την περιοχή των Τρικάλων πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως.

Το κύριο χαρακτηριστικό της γεωμορφολογίας του νομού, όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η έντονη κάλυψη από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων. Το 66% της έκτασης είναι ορεινό, το 14% ημιορεινό και μόνο το 20% πεδινό.

Όσον αφορά στις χρήσεις γης, έχουμε:

- Βοσκότοποι: 42%, Δάση: 30%, Γεωργική γη: 20%, Λοιπές εκτάσεις: 8%

 Οι κάτοικοι της πεδινής περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία (δυναμικές καλλιέργειες, γεωργικές επιχειρήσεις, θερμοκήπια κλπ). Στην πόλη το μεγαλύτερο μέρος ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών (εμπόριο, υπηρεσίες, μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες, οικοδομές κλπ).

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ.

Δήμος Τρικκαίων

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής.

Πολλά είναι τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή. Η κεντρική γέφυρα της πόλης κατασκευασμένη το 1886, το Φρούριο με το ρολόι του, το Βαρούσι, παλιά συνοικία της πόλης ακριβώς κάτω από το Φρούριο, ο ζωολογικός κήπος στο λόφο του προφήτη Ηλία, το Κουρσούμ Τζαμί, το Λαογραφικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Κατσικογιάννη, το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής όπου φυλάσσονται προσωπικά ενθυμήματα των Τρικαλινών βάρδων της λαϊκής μουσικής Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου, η Δημοτική βιβλιοθήκη, ο Μύλος Ματσόπουλου που σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο.

Η πόλη των Τρικάλων είναι ιδανική για μεταφορές με ποδήλατο, καθώς είναι επίπεδη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες. Πράγματι, το μέσο αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους κατοίκους της, με αποτέλεσμα τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 Δήμος Πύλης

Ο δήμος Πύλης είναι κυρίως ορεινός, με εκπληκτική φύση, ξεχωριστούς ανθρώπους και μεγάλη ιστορική διαδρομή. Οι επιβλητικές βουνοκορφές, τα απέραντα πυκνά δάση, τα καταπράσινα υποαλπικά λιβάδια, οι ορμητικοί καταρράκτες, τα γραφικά μονότοξα πετρογέφυρα που στέκουν αγέρωχα κατά μήκος του Ασπροποτάμου (Αχελώου ποταμού) και τα παραδοσιακά βλαχοχώρια συνθέτουν την εικόνα του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους οικισμούς του Δήμου διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων, βασισμένη σε πέτρα και ξύλο, αποτελώντας κόσμημα για το νομό Τρικάλων και πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του στηρίζεται στην υλοτομία, λόγω της δασικής κάλυψης της περιοχής, στον τουρισμό, χάρη στη μοναδική ομορφιά του τοπίου, στην κτηνοτροφία, συμπληρωματικά δε στη γεωργία.

Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον η ευρύτερη περιοχή Ασπροποτάμου βρίσκεται υπό την προστασία του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητάς της. Σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος Περτουλίου, έκτασης 33000 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1934. Το Πανεπιστήμιο, εκτός από τη κατοχή, έχει και την επιστημονική και συστηματική διαχείριση του δάσους αυτού.

Η ανάγκη των προγόνων μας να ξεπεράσουν την απομόνωση των δύσβατων πατρίδων τους δημιούργησε τα πέτρινα γεφύρια. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα πανέμορφα πετρογέφυρα, με πιο χαρακτηριστικά αυτά της Πύλης, της Πύρρας και της Παλαιοκαρυάς.

Αξιόλογα ιστορικά μνημεία αποτελούν οι πέτρινες εκκλησίες της περιοχής, με πιο αντιπροσωπευτικές τη βυζαντινή Πόρτα Παναγιά στην Πύλη, τον Άγιο Νικόλαο στην «Ασφάκα» χτισμένο πάνω σε βράχο, την Παναγία στο Περτούλι, το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής στο Νεραϊδοχώρι.

Η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό και προσφέρεται για θερινές και χειμερινές δραστηριότητες, όπως ορειβασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, ιππασία, τοξοβολία, ράφτιγκ, κανόε-καγιάκ, σκι, snowmobile.

 

 
logoKPE_NEW

Ακολουθήστε μας στο Facebook